De onderwijsorganisatie voor scholen in de Kempen is onlangs gefuseerd met Peuterdorp, Horizon, Kinderstad en International Childcare. Alle vier waren onderdeel van Kinderopvanggroep Tilburg en al in de Kempenregio actief. Voor Verhees is de samensmelting een logische stap: ,,De ontwikkeling van een kind begint niet bij vier jaar, maar meteen al bij de geboorte. Zeker die eerste jaren zijn heel belangrijk.”
Basisscholen Kempen en kinderopvang samen: ‘We willen allemaal de twinkeling in de ogen van kinderen zien’
WAALRE - Zoals in de jaren 80 de lagere school en de kleuterschool in elkaar opgingen, zo moet nu de basisschool samengaan met kinderopvang. Met die missie is Corné Verhees afgelopen zomer aan de slag gegaan als bestuursvoorzitter van SKOzoK.
Met het samengaan is begin dit jaar ook meteen de naam SKOzoK veranderd in Atalenta, een combinatie van de Atalanta-vlinder en het woord talent. ,,We willen de talenten van de kinderen ontwikkelen", licht Verhees de nieuwe naam toe. ,,De focus ligt nu op kinderen van 0 tot 13 jaar. We gaan met ze op ontdekkingsreis.”
Kindcentra
Omdat onderwijs en opvang zijn samengegaan, spreekt Verhees (51 jaar) liever van kindcentra dan van scholen. Hij is nu bijna vijf maanden bestuursvoorzitter. Met de fusie telt zijn organisatie in totaal 29 basisscholen en 25 kinderopvanglocaties verspreid over de gemeenten Bergeijk, Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard, Waalre en Eindhoven. Alle medewerkers samen zorgen er voor dat in totaal zo'n 7.500 kinderen tussen de 0 en 13 jaar basisonderwijs kunnen volgen dan wel worden opgevangen.
In die korte tijd dat hij voorzitter is, heeft hij alle locaties bezocht en kennisgemaakt met de medewerkers: ,,Mensen in het onderwijs zijn ontzettend gedreven. Diezelfde gedrevenheid zie ik bij de mensen op de kinderopvanglocaties. Uiteindelijk is ze het om hetzelfde te doen en dat is de twinkeling zien in de ogen van de kinderen.”
Wat gaan de ouders en kinderen merken van de fusie? Verhees: ,,In het begin nog niet zoveel . De locaties blijven hun eigen identiteit behouden en we gaan kinderen van 0 tot 4 jaar ook echt geen onderwijs aanbieden. Maar we kunnen ze wel van 0 tot 13 jaar binnen één en dezelfde organisatie monitoren.”
Maatwerk
Als praktisch voorbeeld noemt Verhees ook dat op de locaties straks de schooldirecteur en de directeur van de kinderopvang bij elkaar in een kantoor zitten. De nieuwe manier van werken is nog maar net begonnen en Verhees verwacht dat het nog wel enkele jaren gaat duren voordat het op elke locatie is doorgevoerd. ,,Het is maatwerk. Bij kindcentrum De Wilderen in Waalre zijn we bijvoorbeeld al best ver. En niet op alle locaties gaan we de kinderopvang zelf doen. We blijven ook samenwerken met andere partijen.”
Verhees werkte voordat hij bij Atalenta aan de slag ging als directeur Food & Industry bij de HAS Green Academy. Daarnaast was hij toezichthouder bij diverse stichtingen met kinderopvang en primair onderwijs. Naast voorzitter Verhees is Femke Verhaaren sinds kort lid van het tweekoppige College van Bestuur van Atalenta.
‘Groene omgeving’
Verhees woont zelf in Biest-Houtakker bij Tilburg. Hij kent het klappen van de zweep als het gaat om een fusie tussen onderwijs en kinderopvang. Als voorzitter van de Raad van Toezicht van stichting Samenwijs in Hilvarenbeek was hij destijds betrokken bij een eerder fusietraject tussen kinderopvang en onderwijs.
Maar de van oorsprong bioloog heeft ook oog voor andere ontwikkelingen: ,,Onze locaties liggen vaak in een groene omgeving. Daar moeten we meer gebruik van maken. Buitenles en BSO-activiteiten in de buitenlucht passen hier goed. Maar we kunnen bijvoorbeeld zelf ook een minibos aanleggen.”
Bron: ED